Διεύθυνση Γραφείου
Διεύθυνση: Mager 15,
10438 Αθήνα, Ελλάδα
Ωράριο εργασίας
Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-22:00
Σαββατοκύριακο: ΚΛΕΙΣΤΟ
Γραμμή άμεσης επικοινωνίας
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +302103008012
EMAIL: contact@forensicpsycho.gr
Η Δικαστική Ψυχολογία είναι το πεδίο της ψυχολογίας που ασχολείται με την εγκληματική και παραβατική συμπεριφορά, καθώς και την εφαρμογή της ψυχολογίας σε νομικά περιβάλλοντα και στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης (ΣΠΔ). Οι εγκληματολογικοί-δικαστικοί ψυχολόγοι είναι σε θέση να παρέχουν ψυχολογικές υπηρεσίες όπως κάθε άλλος ψυχολόγος, όπως ψυχοθεραπεία. Αυτό που τους κάνει μοναδικούς είναι ότι διαθέτουν βαθιά κατανόηση των βαθύτερων αιτιών και των μοτίβων της εγκληματικής συμπεριφοράς, καθώς και των παραγόντων που προλειαίνουν το έδαφος για θυματοποίηση.
Συχνά καλούνται να αξιολογήσουν την τάση των δραστών να επαναλάβουν τα αδικήματα, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ζητήματα ψυχικής υγείας και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, να δημιουργήσουν και να επιβλέπουν προγράμματα θεραπείας και αποκατάστασης δραστών, να δημιουργήσουν προφίλ δραστών, να πραγματοποιήσουν ιατροδικαστικές ψυχολογικές αξιολογήσεις και να καταθέσουν ως εμπειρογνώμονες.
Η εγκληματολογική ή δικαστική ψυχολογία δεν πρέπει να συγχέεται με την εγκληματολογία. Η εγκληματολογία είναι ένα πεδίο της κοινωνιολογίας, όπου το έγκλημα εξετάζεται ως κοινωνικό φαινόμενο και επίσης ασχολείται με τις εγκληματολογικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, π.χ. την επεξεργασία μιας σκηνής εγκλήματος. Η εγκληματολογική-δικαστική ψυχολογία εξετάζει το έγκλημα σε ατομική βάση, εστιάζοντας τόσο στον δράστη όσο και στο θύμα από ψυχολογική διάσταση.
Κάποια στιγμή στη ζωή, όλοι έχουμε αισθανθεί συντετριμμένοι. Μπορεί να περνάτε στο σήμερα μια κατάσταση όπου όλα τα αισθάνεστε ως χαοτικά, τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί και νιώθετε σαν να χάνετε το μυαλό σας. Προσπαθείτε τόσο σκληρά να βάλετε τα πράγματα σε τάξη, αλλά το χάος δεν φαίνεται να θέλει να φύγει από τη ζωή σας.
Όταν άνθρωποι ή γεγονότα της ζωής, είτε στιγμιαία είτε προοδευτικά δημιουργούν τραυματικές εμπειρίες που μας συντρίβουν, επηρεαζόμαστε αρνητικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια καταιγίδα πολλαπλών συναισθημάτων και μια αναταραχή σκέψεων. Οι σκέψεις, τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας μεταφράζονται σε ταινίες τις οποίες ο εγκέφαλός μας παίζει νοερά σε επανάληψη στην οθόνη βίντεο που έχει σε μια προσπάθεια να κατανοήσει την εμπειρία. Αλλά… μια ταινία δεν είναι αληθινή, είναι μυθοπλασία! Το χάος μεγαλώνει και καταλήγουμε να νιώθουμε ότι βουλιάζουμε.
Υπάρχει τάξη στο χάος. Διαφορετικά δεν θα ξέραμε ότι είναι χάος. Με απλά λόγια, το χάος δεν είναι «χάος», είναι μια «τάξη» που δεν μας εξυπηρετεί καλά. Οι εμπειρίες που ζήσαμε έκαναν αναδιάταξη της τάξης που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας σε μια διαφορετική που δεν τις εξυπηρετεί. Αυτό είναι που αντιλαμβάνεται ο εαυτός μας ως “χάος”. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τους εσωτερικούς πόρους που διαθέτει κάθε άνθρωπος για να δημιουργήσουμε την αλλαγή που επιθυμούμε.
Για να θεραπευτούμε, πρέπει να επεξεργαστούμε σωστά και να κατανοήσουμε το παρελθόν, πρέπει να είμαστε σε επαφή με το τι συμβαίνει στο παρόν και γιατί, και να σχεδιάσουμε ένα ωφέλιμο μέλλον που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας. Η προσωπικότητα που έχουμε, τα μοτίβα συμπεριφοράς μας, τα συναισθήματα που μας ζεσταίνουν ή μας ψυχραίνουν και ο τρόπος που τα επεξεργαζόμαστε, οι νοητικές στρατηγικές που διδαχτήκαμε, οι αξίες και οι πεποιθήσεις μας και η χρήση ή μη της συναισθηματικής νοημοσύνης στις διαπροσωπικές μας σχέσεις μπορεί να είναι τόσο εμπόδια, όσο και το φάρμακο επίσης. Η σωστή χαρτογράφηση του τι κάνει εσάς… εσάς, είναι το κλειδί για την επιτυχημένη αυτοθεραπεία!
Η συμπεριφορική ανάλυση αναφέρεται στην ικανότητα ανάλυσης και κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ενώ το ευρύ κοινό το αποκαλεί «διαβάζω τους ανθρώπους», επιστημονικά έχει να κάνει με την ανάλυση της ανθρώπινης επικοινωνίας, καθώς και την ερμηνεία συμπεριφορών στο παρόν μαζί με την πρόβλεψη μελλοντικών. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα συναρπαστικό όργανο που δεν λειτουργεί βάσει τυχαιότητας. Λειτουργεί πάντα με νοητικές στρατηγικές. Μερικές φορές αυτές οι στρατηγικές χτίζονται συνειδητά και μερικές φορές είναι απλώς ένα κομμάτι «κώδικα» προγραμματισμένο να τρέχει στον εγκέφαλό μας δημιουργώντας στιγμιαίες, ακούσιες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αν καθίσουμε χαλαροί σε μια καρέκλα και ακούσουμε έναν πολύ δυνατό θόρυβο σαν έκρηξη, θα πεταχτούμε. Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα που δεν σκεφτήκαμε συνειδητά να το νιώσουμε, απλώς συμβαίνει.
Ωστόσο, ένας θεμέλιος λίθος αυτού που μας κάνει ανθρώπους είναι ότι επικοινωνούμε συνεχώς μεταξύ μας. Ό,τι κι αν βιώνει ο εγκέφαλός μας, έχει σχεδιαστεί να το επικοινωνεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτή η επικοινωνία αποτελείται από τρεις κύριους τύπους. γλωσσολογία (τι λέμε), παραγλωσσολογία (πώς το λέμε) και μη λεκτική επικοινωνία (ό,τι δεν είναι λέξη). Αυτό δημιουργεί πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας που πρέπει να μπορούμε να παρακολουθούμε ταυτόχρονα, όπως το πρόσωπο, το σώμα, το περιεχόμενο κ.λπ.
Οι αναλυτές συμπεριφοράς δεν χρησιμοποιούν τη διαίσθηση, επομένως, δεν υποθέτουν, ούτε εικάζουν. Αντιθέτως, είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν κριτικά οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος ξεχωρίζει σε μια δεδομένη επικοινωνία. Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί, παρά να γίνει, καθώς η επιστημονική γνώση από μόνη της δεν αρκεί. Η ανάλυση συμπεριφοράς πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι μια δεξιότητα που πρέπει να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται συνεχώς.
Η γνώση της τέχνης της επικοινωνίας μπορεί να αναδείξει οποιονδήποτε από απλό ομιλητή σε επαγγελματία της επικοινωνίας. Μια τέτοια επίτευξη μπορεί να έχει ωφέλιμες εφαρμογές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής όπως, οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, οι συνεντεύξεις, το ανθρώπινο δυναμικό, οι διαπραγματεύσεις, οι δικηγόροι, οι ιδιωτικοί ερευνητές, οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές όπου η ικανότητα κατανόησης του προφορικού λόγου, καθώς και της μη λεκτικής επικοινωνίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η συμπεριφορική ανάλυση παρέχει μια βαθιά κατανόηση των ανθρώπων. Και είναι αυτό που όλοι επιθυμούμε τελικά. Να νιώσουμε πως μας καταλαβαίνουν.
Η κατανόηση και ο έλεγχος των συναισθημάτων, στον εαυτό μας και στους άλλους, είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει μια σειρά από ταλέντα και ικανότητες. Η συναισθηματική νοημοσύνη (γνωστή και ως EQ ή Emotional Quotient), όπως ορίζεται από τους Mayer και Salovey είναι η προσαρμοστική αναγνώριση, κατανόηση, έλεγχος και χρήση των συναισθημάτων για την υποστήριξη της γνωστικής (νοητικής) λειτουργίας. Ορίζεται ως η ικανότητα χρήσης της νόησης για τη διαχείριση της συναισθηματικής ζωής, τη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας και τη σωστή εξωτερίκευση των συναισθημάτων με τη χρήση ικανοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, ο αυτοέλεγχος, η αυτο-παρακίνηση και η αυτογνωσία. Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει επίσης την ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων, απορρόφησης αισθητηριακών ερεθισμάτων που σχετίζονται με συναισθηματική φόρτιση, κατανόησης συναισθηματικών πληροφοριών και επιτυχούς ελέγχου των συναισθημάτων.
Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) είναι εντελώς ξεχωριστή από τη διανοητική νοημοσύνη που είναι γνωστή ως IQ (Intelligent Quotient) και δεν ορίζεται ούτε επηρεάζεται από αυτήν. Κάποιος με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) μπορεί να έχει χαμηλό δείκτη ευφυΐας (IQ) και κάποιος με χαμηλό δείκτη ευφυΐας (IQ) μπορεί να έχει υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ). Παρόλο που γεννιόμαστε me σχεδόν αυτούσιο το IQ μας, αναπτύσσουμε συνεχώς το EQ μας με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία να προτείνει ότι η καμπύλη αύξησης τείνει να οριζοντιώνεται περίπου στην ηλικία των 45-50 ετών. Είναι δύσκολο να αυξήσει κάποιος το IQ, ωστόσο, είναι πολύ εφικτός στόχος η αύξηση του EQ σε έναν άνθρωπο.
Οι καθηγητές Mayer και Salovey εισήγαγαν τον όρο «συναισθηματική νοημοσύνη» για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 1990. Αργότερα, ο Caruso συνεργάστηκε μαζί τους για την ανάπτυξη του Mayer-Salovey-Caruso EI Test (MSCEIT). Είναι ένα τεστ ΣΝ που βασίζεται σε ικανότητες, που πρακτικά σημαίνει ότι μετρά με ακρίβεια τη βαθμολογία EQ ενός ατόμου μέσω διαφορετικών διεργασιών.
Το ερωτηματολόγιο χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες, μετρώντας την ικανότητα του συμμετέχοντος να αντιλαμβάνεται, να χρησιμοποιεί σωστά, να κατανοεί και να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματα. Κάθε ομάδα ικανοτήτων αποτελείται από δύο διεργασίες που καταλήγουν σε οκτώ υποκλίμακες βαθμολόγησης. Η συνολική βαθμολογία EQ υπολογίζεται ως ο μέσος όρος κάθε ομάδας ικανοτήτων.
Το τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης MSCEIT βρίσκεται στην κορυφή των διαθέσιμων επιστημονικών τεστ ΣΝ και θεωρείται ό,τι πιο έγκυρο στο να δώσει απάντηση στο ερώτημα σε τι επίπεδο βρίσκεται η συναισθηματική νοημοσύνη σας και σε ποιούς ακριβώς τομείς ικανοτήτων και διεργασιών.
Το τεστ EQ-i 2.0 χρησιμοποιείται εκτενώς από εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ για να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν στη ΣΝ τους τα δυνατά τους σημεία και τους τομείς που χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη και συμβάλλει έτσι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των μαθητών για την επιλογή του τομέα σπουδών που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία.
Καθώς η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει κρίσιμο ρόλο στο χώρο εργασίας, το EQ-i έχει την έκδοση EQ360 που περιλαμβάνει τη μέτρηση σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες. Το EQ-i 2.0/EQ360 μπορεί να μετρήσει είτε τη συλλογική βαθμολογία EQ στην αλληλεπίδραση μιας ομάδας, είτε να προσκαλέσει τρίτους να παράσχουν τη δική τους οπτική για το πώς βλέπουν τη ΣΝ των συμμετεχόντων. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς μπορεί να εντοπίσει δυσλειτουργικές σχέσεις μέσα σε μια ομάδα λόγω χαμηλής χρήσης της συναισθηματικής νοημοσύνης και παρέχει προτάσεις για βελτίωση.
Ο Γιώργος Καρκάνης είναι ο πρώτος ψυχολόγος στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί τόσο στο MSCEIT, όσο και στο τεστ EQ-i 2.0/EQ360 και είναι σε θέση να παρέχει μια ολιστική προσέγγιση για τη μέτρηση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σας με τρόπο που θα βελτιώσει πρακτικά τον τρόπο ζωής σας.
Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-22:00
Σαββατοκύριακο: ΚΛΕΙΣΤΟ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +302103008012
EMAIL: contact@forensicpsycho.gr